duminică, 31 octombrie 2010

Pe-un picior de plai....

Suntem in 2010, lucram in firme multinationale (unii dintre noi), mancam "hamburgher"-i sau shaorma "cu de toate", petrecem "week-end"-urile in "malluri" la "shopping" sau la multiplex, ne uitam la firme americane mancand "popcorn" si ragaind "cola". Blugi de firma sau din "Europa", "adidashi" "Nike" sau imitatii facute in "China", fumam "Malboro", ne uitam la "Tradati in dragoste" ( cheaters ), noaptea ne ducem in cluburi si dam "shot dupa shot" de "tequilla" ascultand "bad romance".
Si daca zice cineva ceva de Romania strambam din nas aruncand un scurt "tara de cacat" ca preludiu la orice apreciere mai complexa. Deja au aparut expresii: "se vede ca suntem in Romania" ( in trafic), "asa suntem noi romanii" ( cand vedem imbulzeala de la micii si berea date pe gratis in ajunul alegerilor ), "tara frumoasa, pacat ca e locuita" ( in fata guoaielor de dupa o zi de 1 Mai "la padure").
Noi suntem unici in lume. Ne intelegem cu functionarii publici "ca oamenii", stam seara "la o caterinca" in fata scarii. Daca intreprindem vreo actiune nu ne avantam prea mult pentru ca e bine totusi "sa stai in banca ta" iar "capul plecat sabia nu-l taie". Cu toate astea noi stim chiar si asa ca, "daca nu curge, pica" asa ca avem rabdare....sa pice.
Oricum nu ne ajutam intre noi pentru ca, "pe cine nu-l lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti", chiar daca ti-o fi frate...branza-i totusi pe bani asa ca "de cat sa planga mama mai bine sa planga masa" (mai nasol e cand mama si masa sunt aceeasi persoana).
Cam asta e imaginea generala a romanului in 2010, asa l-a cioplit istoria, asa a incoltit samanta pe aceste meleaguri. Asta e produsul finit, the "rumanian action figure".
Din experienta mea personala imaginea asta de mai sus difera in zonele rurale, mai ales in cele cu traditie culturala (gen Maramures) unde oamenii chiar sunt ospitalieri, se ajuta intre ei, muncesc si se apropie de ceea ce numim comunitate. Poate pentru ca daca nu s-ar ajuta, le-or fi fiind mai greu sa supravietuiasca.
Cred sincer ca scaderea valorilor morale in tara noastra este in stransa legatura cu scaderea nivelului de patriotism (inteles ca mandria apartenentei la aceasta tara) si merg mana in mana. Dar nu este mai bine asa...sa fim o mica franciza americana?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

puteti comenta ca utilizator anonim